Ceza yargılaması süreci, hukuki yardıma en çok ihtiyaç duyulan süreçtir. Bireysel hak ve özgürlüklere yönelik ihlaller en çok ceza yargılaması sürecinde karşımıza çıkmaktadır. Ceza yargılaması sürecinde maddi gerçeğin ortaya çıkarılması bakımından yapılan soruşturma ve kovuşturmalarda yeterli araştırmalar yapılmadığı gibi çoğu kere şüpheli, sanık veya mağdur bakımından savunma hakkının  ve mahkemeye erişim hakkının kısıtlandığına çoğu kez tanık olmaktayız. Bu minvalde ceza yargılama sürecinin ilk aşamalarında, arama, el koyma, yakalama, gözaltı ve tutuklamadan oluşan soruşturma aşamasından kovuşturmanın son aşamasına kadar Şüpheli, sanık veya şikayetçi olarak katılanlar mutlaka profesyonel hukuki yardım almalıdır.

Yargısal süreçlerde müşteki, şüpheli veya sanığın savunma hakkı bir ceza avukatı tarafından temin edilmediği takdirde hak kaybı kaçınılmazdır.

Ceza hukuku arama, el koyma, yakalama, gözaltı, tutuklama gibi koruma tedbirleri; adli para cezası veya hapis cezası mahkumiyeti gibi mahkeme kararları vasıtasıyla kişi özgürlüğüne müdahale eder.

Suç işlendiğinde savcılık tarafından soruşturma, ceza davası açıldığında mahkeme tarafından yargılama faaliyeti yapılır. Tüm bu süreçlere şüpheli, sanık veya şikayetçi olarak katılanlar mutlaka profesyonel hukuki yardım almalıdır.

Türkiye’de avukatlık mesleğinde branşlaşma bulunmadığı gibi “ceza avukatı” ya da “ağır ceza avukatı” şeklinde alanlar bulunmaktadır. Tüm mesleki uygulamalardaki gelişmelere paralel olarak nitelikli ceza avukatı sayısının da gittikçe arttığı görülmektedir

Avukatlar hakkında yasal düzenlemeler Avukatlık Kanununda yer almaktadır. Bu kanun kapsamında avukatlık mesleğinde branşlaşma bulunmadığı gibi “ceza avukatı” ya da “ağır ceza avukatı” şeklinde alanlar bulunmaktadır. İnternet üzerinden “Şanlıurfa ceza avukatı” veya “Şanlıurfa ağır ceza avukatı” olarak çıkan internet siteleri gerçeği yansıtmamaktadır.

Selim Hartavi I Avukatlık Bürosu; Şanlıurfa’da CEZA HUKUKU alanında, aşağıda belirtilen durumlarda aşamalarda hukuki danışmanlık ve avukatlık hizmeti sunmaktadır.

Şanlıurfa Ceza Avukatı’nın Görevleri

Ceza avukatı; ceza kanununda suç olarak tanımlanmış her fiil ve olaya ilişkin olarak cumhuriyet başsavcılıkları tarafından başlatılan soruşturmanın her evresinde, (kolluk birimleri tarafından yapılan yakalama, ifade alma, arama, el koyma, savcılık tarafından yapılan sorgu ve tutuklama ) evrelerinin  tamamında, kovuşturma aşamaları olarak ifade edilen, asliye ceza mahkemesi ve ağır ceza mahkemesi istinaf, ve temyiz aşamalarını görev alanına giren tüm davalara bakan avukattır

Ceza Avukatının başlıca görevi şüpheli, sanık veya mağdurun ceza davası sürecinde müvekkilinin tüm hak ve menfaatlerini koruması amacıyla savunma yapmasıdır.

Şanlıurfa Ceza Avukatı Hangi Davalara Bakar?

Türk Ceza Kanunu’nda yer verilen genellikle aşağıda örnek verilen suç konusu davalara bakmaktadır;

Şanlıurfa Ceza Avukatı Ücretleri

Şanlıurfa ceza avukatı seçiminde ücretin kıstası nedir?  Şanlıurfa ceza avukatı ücretleri neden farklılık göstermektedir. Ücretin kıstası nedir gibi soruları bu alanda cevaplamakta yarar görüyoruz.

Hemen belirtelim ki, Ceza davalarında avukatlık ücretleri Türkiye Barolar Birliği tarafından her yıl yayımlanan Avukatlık Asgari Ücret Tarifesine aykırı olmamak koşuluyla taraflar serbestçe kararlaştırılabilir.  Türkiye Barolar Birliği tarafından her yıl yayımlanan Avukatlık Asgari Ücret Tarifesinde en asgari (alt limit) belirtilmiş olup üst limit bakımından ceza davaları için avukatlık ücretinin belirlenmesinde her avukatın bilgisi, birikimi, tecrübesi, savunmaya yönelik dosyaya sarf edeceği emek ve sonuç bakımından taraflarca serbest olarak kararlaştırılabilir.

TÜRKİYE BAROLAR BİRLİĞİ AVUKATLIK ASGARİ ÜCRET TARİFESİNE GÖRE AVUKATLIK ÜCRETLERİ:

Ceza soruşturma evresinde takip edilen işler için                                                 5.300,00 TL 

Sulh Ceza Hakimlikleri ve İnfaz Hakimliklerinde takip edilen davalar için    8.000,00 TL 

Asliye Mahkemelerinde takip edilen davalar için                                                 17.900,00 TL

Ağır Ceza Mahkemelerinde takip edilen davalar için                                           29.800,00 TL

Çocuk Mahkemelerinde takip edilen davalar için                                                 17.000,00 TL 

Çocuk Ağır Ceza Mahkemelerinde takip edilen davalar için                               29.800,00 TL 

Askerlik Kanunu uyarınca Disiplin Kurullarında takip edilen davalar için     11.700,00 TL

TÜRKİYE BAROLAR BİRLİĞİNE BAĞLI BAROLAR TARAFINDAN TAVSİYE NİTELİĞİNDE BELİRLENEN AVUKATLIK ÜCRETLERİ:

Ücret konusunda herhangi bir karmaşıklık oluşmaması bakımından bazı barolar tarafından tavsiye niteliğinde yayımlanan ASGARİ AVUKATLIK ÜCRETLERİ aşağıda gösterilmiştir.

  • Ağır Ceza Mahkemesi  I Çocuk Ağır Ceza Mahkemesi evresi 

a) Sanık Müdafiliği                                                                                              100.000,00 TL

b) Mağdur/Katılan Vekilliği                                                                                65.000,00 TL

  • Asliye Ceza I Çocuk Mahkemesi evresi 

a) Sanık/SSÇ Müdafiliği                                                                                       56.250,00 TL

b) Mağdur/Katılan Vekilliği                                                                               40.000,00 TL

  • Sulh Ceza I Soruşturma Evresi 

a)Sanık Müdafiiliği                                                                                             30.000,00 TL 

b) Mağdur/Müşteki Vekilliği                                                                             25.000,00 TL 

Önemle belirtelim ki ceza davaları bakımından Türkiye Barolar Birliği tarafından belirlenen avukatlık ücreti, Avukatlık Asgari Ücret Tarifesinde belirtilen rakamdan düşük olamaz. Avukatlık Asgari Ücret Tarifesi her yıl düzenli olarak Türkiye Barolar Birliği tarafından hazırlanarak Adalet Bakanlığı’nın onayına sunulur. Belirlenen bu ücret en düşük ücrettir.

Şanlıurfa Tecrübeli yada Şanlıurfa İyi Ceza Avukatı

Türk hukuk sisteminde avukat, müvekkillerinin hak ve menfaatlerini başta anayasaya, kanunlara ve özellikle Avukatlık Kanunun’da da belirtilen SIR SAKLAMA YÜKÜMLÜLÜĞÜNE uygun olarak meslek ünvanının gerektirdiği saygı ve güvene uygun bir biçimde yürüten meslek sahibidir.

Ülkemizde son dönemlerde özellikle internette en iyi Ceza Avukatı, yada tecrübeli ceza avukatı başlığı ile yoğun şekilde arama yapılmakta ve bu durum sonucunda insanlar avukat seçiminde hatalı tercihlerle olumsuz durumlarla karşı karşıya kalmaktadır.

Bu nedenle vatandaşlar açısından hak kayıplarının, avukatlar açısından haksız rekabetin önlenmesi bakımından iyi avukat yada tecrübeli avukat seçiminde bazı kriterleri açıklamakta yarar görüyoruz.

Evveliyetle, kendisini en iyi ceza avukatı, yada tecrübeli ceza avukatı olarak tanımlayan bir kısım avukatların tutuklu yada tutuklu yakınlarına kesin sonuç garantisi vererek işi üstlendiği, kesin sonuç garantisi verilen gerçek dışı  taahhütlerle meslek kurallarına ve görevin gereklerine aykırı davranarak hak sahibi açısından telafisi mümkün olmayan hak kayıplarının ortaya çıktığı yadsınamaz bir gerçektir.

Yine bir kısım avukatların kendisini belirli bir alanda uzman olarak tanıtması yada kıdem süresini “şu kadar yıldır avukatlık yapıyorum” şeklinde beyanlarla güven vermeye yönelik söylemlerde bulunması tecrübeli yada iyi bir avukat olduğuna dair yeterli emareler değildir.

Avukatlık mesleği bakımından resmi bir sıfat olarak uzman avukat diye bir tabir bulunmamaktadır. Ancak her avukat ilgi alanına göre farklı alanlarda çalıştığından bu alanlarda elde edeceği deneyim, bilgi, birikim ve tecrübesiyle uzmanlaşabilir.

Elbette ki her işte tecrübe çok önemlidir, tecrübeli avukat bakımından Avukatın, benzer davaları daha önce başarıyla yönetmiş olması, sürecin en iyi şekilde yürütülmesine olumlu katkı sağlayacaktır. Avukatın kıdemli olması veya uzun süre avukatlık yapmış olması tecrübe olarak kabul edilse bile “Her yaşlı tecrübeli değildir.” sözünden hareketle avukatın kıdemli veya yaşlı olması onun tecrübeli veya iyi avukat olduğuna dair yeterli bir emare değildir.

Tecrübeli yada iyi bir avukat iş sahibinin haklarını en etkili şekilde savunabilmek için muhakeme ve analitik düşünme yeteneğine sahip olmalı bunun yanında satranç oyuncusu gibi her davaya özgü savunma stratejisi geliştirebilmeli, özgün ve yaratıcı olmalıdır.

Tecrübeli yada iyi bir avukat  hukuki analiz ve kişiye özel savunma stratejileri geliştirir, gerçek dışı taahhütlerden uzak durarak iş sahibiyle olan iletişiminde açık ve şeffaf davranır, süreç hakkında olumlu/olumsuz her türlü bilgiyi iş sahibine aktarır.

Bundan başka iyi yada tecrübeli avukat donanımsal olarak hukuk sistemi içerisinde yer alan Anayasa, Kanunlara Yönetmelikler, Tüzükler ile Güncel Yüksek Yargı kararlarına (Anayasa Mahkemesi, Yargıtay, Danıştay, Sayıştay) ile Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi kararlarına hakim olmalıdır.

Tecrübeli ve iyi bir avukat meslek hayatı boyunca elde etmiş olduğu her türlü bilgi birikimini temsil ettiği kişi yararına, hak ve menfaatlerine uygun olacak şekilde sunmalı, üstlendiği işin sonucuyla ilgili hiç bir surette işin başarıyla sonuçlanacağına ilişkin garanti vermemelidir. yaptığı ve yapması gerektiği işi özenle ifa etmekle yükümlü olup ancak her işin sonucunu başarıyla tamamlama yükümlülüğü altına girmekten kaçınmalıdır.

Belirtilen tüm bu özelliklerin göz önünde bulundurulması halinde, seçeceğiniz avukatın hukuki süreçteki tecrübesi ve yaklaşımı, davalarınızın sonuçları üzerinde belirleyici bir rol oynayacaktır.

ŞANLIURFA CEZA AVUKATI I ŞANLIURFA AĞIR CEZA AVUKATI I ŞANLIURFA ASLİYE CEZA AVUKATI